Opstijgend vocht
Vertonen je muren beneden vochtplekken? Dan heb je mogelijk last van opstijgend vocht. De muren absorberen dan optrekkend grondwater, meestal omdat een waterkering ontbreekt. Gelukkig zijn er enkele handige trucjes om dit vochtprobleem te bestrijden. In dit artikel vind je het belang, de methodes en prijs van vochtbestrijding.
Gevolgen van opstijgend vocht
- Ongezond leefmilieu: opstijgend vocht is een broeihaard voor schimmels, mossen, algen of zwammen. Sommige soorten daarvan zijn schadelijk voor de gezondheid.
- Schade aan de muur zelf: optrekkend vocht kan ook de constructie van de muur aantasten, bv. wanneer vocht uitzet bij vrieskou. Het kan ook hout doen rotten.
- Schade aan de muurbekleding: opstijgend vocht dringt ook door tot de muurafwerking. Hierdoor komen verf, behang en pleisterwerk los.
Hoe bestrijd ik opstijgend vocht?
Opstijgend vocht behandelen vraagt precisiewerk en vakkennis voor een veilige, correcte uitvoering. De methode is afhankelijk van de hardnekkigheid van het vochtprobleem en de staat van de woning.
1. Muur injecteren
Meestal worden muren geïnjecteerd. Vlak boven het grondniveau worden gaten in de muur geboord. Vervolgens worden ze opgevuld met een vochtwerende gel of vloeistof. Dit middel zet uit in het metselwerk, waardoor vocht niet meer kan binnendringen. Wanneer de muren terug droog zijn, kan je die opnieuw bekleden.
» Prijs: vanaf € 100 per lopende meter. Ontvang hier offertes op maat.
2. Muur onderkappen
Bij deze manier van vochtbestrijding worden horizontale sleuven in het metselwerk gefreesd. Daarna wordt een vochtkering van kunststof aangebracht. Je krijgt een blijvend resultaat, maar deze methode leidt ook tot stof en schade. Daarom wordt onderkappen vooral toegepast bij grondige renovaties.
» Prijs: ca. € 100 à 150 per lopende meter. Ontvang hier offertes op maat.
Prijs vochtbestrijding
De prijs om opstijgend vocht te bestrijden hangt af van verschillende factoren: de dikte en oppervlakte van de muur, de ernst van het vochtprobleem, de methode van de vochtbestrijding … Ook bijkomende werken, zoals schimmels verwijderen, beïnvloeden het kostenplaatje. Voor vochtbestrijding betaal je gemiddeld 100 à 150 euro per lopende meter.
Onder bepaalde voorwaarden kan je hiervoor subsidies krijgen van de overheid. Sommige steden of gemeentes reiken aparte subsidies uit voor vochtbehandeling. Op gewestelijk niveau maak je mogelijk aanspraak op de overkoepelende renovatiepremie. Deze bedraagt 20 of 30% van de goedgekeurde facturen, afhankelijk van je inkomen. Een professional helpt je met je premie-aanvraag en verzekert je van een efficiënte, veilige muurbehandeling. Ontvang vrijblijvend offertes op maat via de offertedienst.
source / bron: murenvochtig.be