Stop vocht en schimmels - Erkend specialist

Vocht bestrijden? Ontvang gratis een diagnose en prijs op maat!
Vraag hier vrijblijvend een offerte aan.

Hydrofuge

Hydrofuge

Hydrofuge, ook wel gekend als hydrofoberen, is een manier om een muur waterdicht en waterafstotend te maken. Hydrofoberen is het beschermen van de gevel op een duurzame manier tegen alle weersinvloeden. Via hydrofuge verklein je de kans op vochtproblemen aanzienlijk.

 

Wat is hydrofuge?

Bij hydrofuge spuit je een doorzichtig, waterafstotend middel op het metselwerk. Het product trekt in het gesteente en vormt een waterafstotende laag. Het grote voordeel van hydrofuge is dat het gesteente gewoon blijft ademen, zodat het op natuurlijke wijze uitdroogt.

 

Voordelen van hydrofuge

Hydrofuge heeft twee belangrijke voordelen:

  1. Betere bescherming: de muur is waterafstotend en biedt daardoor een betere bescherming tegen de weersinvloeden. Bijvoorbeeld regenwater dringt minder snel de gevel binnen en hydrofuge zorgt ook voor een betere bescherming tegen de vorst.
  2. Uitstraling: door te hydrofoberen blijft de gevel ook mooier. Mos, schimmels en algen hebben minder kans op zich aan de stenen te hechten. Hierdoor heb je langer plezier van een schone gevel.

 

Hydrofuge: prijs

Er zijn verschillende factoren die de prijs van hydrofoberen bepalen. Hoe groter de muur, hoe duurder het wordt. Daarnaast is ook de bereikbaarheid van de gevel en welk product er gebruikt wordt van belang.

Hydrofuge kost gemiddeld 8 tot 15 euro per vierkante meter, btw inbegrepen. Je moet rekening houden met eventuele bijkomende kosten voor het herstellen of reinigen van de gevel.

Bovenstaande tarieven zijn richtprijzen. Een prijsvoorstel op maat ontvangen? Maak gebruik van onze offertedienst. Je ontvangt max. 3 offertes van vochtspecialisten uit je buurt. Zo kan je prijzen vergelijken en bespaar je tijd en geld.

 

gevel-reinigen

Hoe werkt hydrofuge?

De werking van hydrofuge bestaat standaard uit drie stappen:

  1. Inspectie van de muur: ga na of je gevel geschikt is voor hydrofuge. Loszittende stenen, gebarsten voegen of scheuren moeten eerst hersteld worden.
  2. De gevel reinigen: op een schone gevel hecht het waterafstotend middel zich veel beter dan op een vuile. Alle algen, mossen, schimmels en ander vuil moeten verwijderd zijn, voordat je kan beginnen met de muur impregneren.
  3. Product aanbrengen: Meestal wordt het waterafstotend middel aangebracht door het te vernevelen. Er zijn verschillende soorten impregneermiddelen in de handel, zowel biologisch als chemisch. Daarbij kan de kwaliteit van de middelen erg verschillen. Een goede vakman weet precies welk middel het beste op jouw gevel kan.

 

Wanneer niet toepassen?

Er zijn ook situaties waarin het beter is om geen hydrofuge toe te passen. Bij een muur met optrekkend vocht is hydrofoberen niet handig, omdat het vocht door de waterafstotende laag opgesloten wordt. Vorstgevoelige muren met uitvallende voegen of kapotgevrozen stenen  zijn ook niet geschikt voor hydrofuge.

Ook moeten slechte muren eerst hersteld worden, voordat je de muur waterdicht gaat maken. Houd er trouwens rekening mee dat de waterafstotende werking na verloop van tijd vermindert. Het is verstandig om dan opnieuw te impregneren.

Zelf doen of de vakman inschakelen?

Je doet er goed aan de hulp in te roepen van een specialist om je muur waterdicht te maken. Deze geeft je uitgebreid advies over de staat van de gevel. Hij onderwerpt je muren aan een grondige inspectie en gaat na of er eerst herstellings- of reinigingswerken nodig zijn.

Verder kiest hij het ideale product dat geschikt is voor jouw muur. Daarbij krijg je ook nog eens garantie op de hydrofuge, zodat je bij eventuele problemen altijd op hem terug kan vallen.