Stop vocht en schimmels - Erkend specialist

Vocht bestrijden? Ontvang gratis een diagnose en prijs op maat!
Vraag hier vrijblijvend een offerte aan.

Kelder vochtvrij maken: info & prijzen

Water in de kelder is een vervelend en frequent voorkomend probleem dat uiteenlopende oorzaken kan hebben. Gelukkig bestaat er voor elk probleem ook een geschikte oplossing. In dit artikel lees je meer over de oorzaken en mogelijke behandelingen van vocht in de kelder.

 

Oorzaken vochtige kelder

Een vochtige kelder kan diverse oorzaken hebben. In veel gevallen ligt een lek in de leidingen of afvoerbuizen aan de basis. Als het water in een snel tempo in de kelder loopt, is de kans op een lekkage vrij groot. Vermoed je een lekkage, schakel dan een specialist in. Deze heeft de nodige apparatuur en ervaring om een eventueel lek te kunnen opsporen en dichten.

Anderzijds kan water in de kelder ook het gevolg zijn van hevige regenval. Door zware of lange regen kunnen de leidingen immers verstopt geraken, waardoor de kelder onderloopt. Ook een hoog grondwaterniveau, in combinatie met onvoldoende waterdichte keldermuren (of vloer) kan water in de kelder veroorzaken. Om verdere schade in huis te voorkomen, is het van groot belang snel te handelen. Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend offertes op maat aanvragen bij verschillende vochtexperts in de buurt. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

kelder vochtvrij maken

 

Methodes & prijzen vochtbestrijding kelder

Er zijn verschillende manieren om de kelder waterdicht te maken. Hieronder bespreken we de belangrijkste behandelingen en hun prijzen:

 

1. Kelder vochtvrij maken via bekuiping

Kelderbekuiping past men voornamelijk toe wanneer grondvocht via de keldermuren binnensijpelt. Er is dan sprake van doorslaand vocht. Om dit op te lossen, worden de keldermuren waterdicht gecementeerd met een speciale pasta. Voordat dit gebeurt, zal een expert de muren eerst afkappen om het lek te detecteren en op te vullen. Als dit opgedroogd is, worden meerdere fixeerlagen en cementlagen aangebracht  om de keldermuren waterdicht te maken. Dit hele proces duurt ongeveer 3 à 4 dagen.

Is de vloer ook niet volledig waterdicht, dan moet een nieuwe gewapende vloerplaat geplaatst worden. Het bekuipen van de keldermuren gebeurt gewoonlijk langs de binnenmuren. In geval van een nieuwbouw kunnen de keldermuren weliswaar ook langs buiten bekuipt worden.

Prijs kelderbekuiping binnen: €15 – €17 per vierkante meter – Ontvang gratis offertes.
Prijs kelderbekuiping buiten: €60 per vierkante meter – Ontvang gratis offertes.

 

2. Kelder draineren

Als je te kampen hebt met grote hoeveelheden water in de kelder, dan is een drainage doorgaans de beste oplossing. Deze methode maakt gebruik van een drainagesysteem, bestaande uit een noppenmembraan met kleine kanaaltjes. Op die manier wordt het water efficiënt weggepompt naar een waterput of riolering. Afhankelijk van de plaats en ernst van de waterinfiltratie, kunnen de wanden, vloer of randen gedraineerd worden.

Let wel: eens het water is afgevoerd, kan de kelder nog steeds vochtig aanvoelen. Daarom is het aangewezen deze methode te combineren met genoeg verluchting.

Prijs: €3000 – €10 000 (afhankelijk van de soort drainage, oppervlakte,…)Ontvang gratis offertes.

 

kelder vochtvrij maken

 

3. Keldermuren injecteren

Een andere manier om je kelder vochtvrij te maken, is het injecteren van de keldermuren. Deze behandeling is aangewezen als enkel de muren aangetast zijn door opstijgend vocht. Bekuiping is bijvoorbeeld niet mogelijk als de kelderconstructie en ondergrond niet stabiel genoeg is. Om de muren te injecteren, zal een vochtexpert eerst enkele gaten in de muur boren, om deze vervolgens te injecteren met een waterwerende gel.

Prijs: €100 – €150 per vierkante meter – Ontvang gratis offertes. 

 

4. Kelder vochtvrij maken door te ventileren of ontvochtigen

Je kan ook last hebben van een vochtige kelder, zonder dat er daarom (veel) water in de kelder aanwezig is. De kelder is immers een koude ruimte, waarin van nature weinig verse lucht circuleert. Een gebrek aan ventilatie kan leiden tot een te hoge luchtvochtigheidsgraad, wat op zijn beurt schimmel, vochtplekken of muffe geuren kan voortbrengen.

Voldoende ventilatie is dus belangrijk! Aangezien natuurlijk ventileren in de kelder moeilijk is, doe je er goed aan een ventilatiesysteem B, C of D te installeren. Zo voorkom je allerlei vervelende vochtproblemen. Als een ventilatiesysteem praktisch niet mogelijk is, is een luchtontvochtiger ook al een goede oplossing.

 

vochtbestrijding vochtige kelder